28 martie 2024
Actualitate120 de ani de la infiintarea Jandarmeriei

120 de ani de la infiintarea Jandarmeriei

În ziua de 30.08.2013 Inspectoratul de Jandarmi Bacău va desfăşura activităţi culturale prilejuite de un dublu eveniment: aniversarea a 120 ani de la înfiinţarea Jandarmeriei Rurale şi sărbătorirea limbii române.

În acest context la clubul I.J.J. Bacău se vor prezenta materiale documentare cu caracter evocator – ştiinţific dar şi istoric –biografic relevând aspecte definitorii cu privire la evoluţia activităţii Jandarmeriei Rurale dar şi de promovare a valorilor şi simbolurilor din limba română.

În anul 1893, guvernul conservator condus de Lascăr Catargiu prezintă Parlamentului Proiectul Legii asupra Gendarmeriei Rurale, proiect adoptat şi promulgat prin Decretul Regal nr. 2919 din 30 august 1893. Publicată în Monitorul Oficial din 1 septembrie 1893, legea statuta: „Se instituie pentru toată întinderea regatului un corp de Gendarmerie rurală menit a veghea în comunele rurale la siguranţa publică, la menţinerea ordinei şi la executarea legilor.



Îndeosebi, Gendarmeria este însărcinată cu paza căilor de comunicaţie. O supraveghere neîntreruptă şi o acţiune preventivă constituie esenţa serviciului său”.

Referitor la manifestările prilejuite de promovarea valorilor şi simbolurilor din limba română este de reţinut că instituţiile de stat cu atribuţii în domeniile culturii, informării publice, colaborării internaţionale etc. au permisunea şi chiar li se solicită să organizeze evenimente prin care aceste valori să fie evidenţiate.

Prin Legea 53 din 22 martie a.c., Parlamentul a statuat Sărbătoarea Limbii Române, care va fi marcată, anual, la data de 31 august, de către românii din ţară şi de pretutindeni.

Punctul originar al sărbătorii îşi are rădăcinile în Republica Moldova şi derivă din lupta românilor din stânga Prutului pentru dreptul lor firesc de a învăţa şi a vorbi liber în limba strămoşilor, recunoscut legal chiar şi de către autorităţile comuniste, în 1989, atunci când, urmare a unor manifestaţii publice organizate la Chişinău, s-au obţinut progrese aproape nesperate: declararea ca “Limbă de Stat” limbii moldoveneşti – considerată identică cu cea română; recunoaşterea unităţii lingvistice dintre limba română şi cea moldovenească şi trecerea de la alfabetul chirilic la alfabetul latin; iniţierea unui program pentru extinderea folosirii limbii moldoveneşti în guvernare, educaţie şi economia naţională.

“Limba Noastră cea Română” este o sărbătoare legală celebrată în Republica Moldova începând cu 31 august 1990.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri